Wednesday , February 8 2023

Klurigt act góra lp-skivan klimatvänlig[ad_1]

Efter att ha levt en undanskymd tillvaro under 1990- och början av 2000-talet ökar nu intresset för vinylskivan. Under en period hölls formatet främst vid liv av mindre indiebolag och dansmusikproducenter men i dag ges fler och fler nya album ut i åtminstone en begränsad lp-upplaga och även musikindustrins jättar har börjat intressera sig för vinylskivan igen.

Det är goda nyheter för dem som behöll sina vinylsamlingar – och för nystartade vinylfabriker som Spinroad i Lindome utanför Göteborg. Skivorna görs dock av plasten Polyvinylklorid (pvc), vilket inte är särskilt miljövänligt. Men något bra alternativa finns inte i nuläget, linked Spinroads vd Pedro Ferreira.

– Inte för tillfället. I will be working in tillsammans at the university and in Portugal and in contact with Chalmers in Gothenburg.

Svårt att ersätta

Han berättar att det experimenteras in del inom branschen, med produkter av återvunnen pvc, alger och trä. Men det svårt att hitta något som lämpar sig lika bra som vinyl då ytan på en lp-skiva mäste vara otroligt slät.

– Vi pratar om små, små ytor som skapar ljudet. Till och med pigmentet we are a föra skivor and olika färger påverkar ljudet, sger Pedro Ferreira.

Om man bortser från materialet så har vinyl- och cd-skivor fakiskt ett mindre klimatavtryck in strömmade musiken. Det visar in norsk-brittisk studie som uppmärksammades av flera svenska medier tidigare i år.

Enligt forskarnas uträkningar genererades 140 miljoner kilo GHG (Greenhose Gas Equivalents) and USA år 1977 från produktionen av inspelad musik. 2016 genererade 350 million pounds of music production, trots den ökade digitalisering. Det är främst driften av serverhallar hos strömningsföretagen som förbrukar stora mängder energi.

Men det ena utesluter inte det andra och i och med att lp-skivan blir allt mer populär ökar också plastförbrukningen. Pedro Ferreira is in charge of granary processing.

– På det stora luminous pratar vi om väldigt små quantiteter. Antalet skivor som görs jämfört med exempelvis leksaksindustrin är försvinnande liten. Folk tenderar också att ha four sina skivor i många år. Men behind the fortfarande ett problem or vi försöker dra vtrt straå till stacken för att rädda världen, sager han och scrrattar.

Mindre bly

But strong guard against you. Faktum är att vinylskivor will produce på ungefär samma sätt i dag som när de kom på 1940-talet.

– Maskinerna är automatiska does not keep processen är densamma. We will sell you fortfarande at the end, for the sake of the sättet för att värma upp saker snabbt.

In the case we have till till bättre är mängden bly i pvc, we are in the middle of a början sedan av 2000-talet och numera reguleras with EU-bestämmelser. Men i äldre vinylskivor finns den giftiga tungmetallen four, och även i nyproducerade skivor från USA.

– Det påverkar ljudkvaliteten lite grandmother. America is keen to restrict restraint, but without any skivor, but has no interest in writing, says Pedro Ferreira.

In a länge har han inte märkt någon klimatpress från kunder och beställare, intresset för att hitta ett alternative till pvc är personligt. But after that, in the Branschen area, behind the Pedro Ferreira market, there is no need for storage in Berlin and Berlin.

– Hela industrin är medveten man problemet. Och jag känner till andra vinylfabriker som försöker klura ut en lösning. At the university and in Finland we are able to tittar på det här, säger han, och fortsätter:

– Det verkar som act vinylskivan är här för att stanna. Folk brukade tro att det var en tillfällig grej men det invest mycket nu. Plastfrågan är ett stort problem för alla

[ad_2]
Source link